Το σκόρδο [Alium sativum (L), garlic (Αγγλ.)] είναι τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά είναι ταυτόχρονα και θεραπευτικό βότανο, που το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι εδώ και αιώνες.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Medical Life Coach
Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποδείξεις πλέον για τις ευεργετικές δράσεις του σκόρδου στον ανθρώπινο οργανισμό και συστήνεται η χρήση του για την πρόληψη ασθενειών εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών αποτελεσμάτων του στον ανθρώπινο οργανισμό [1].
Έχει αποδειχτεί ότι το σκόρδο ασκεί επωφελή αποτελέσματα κατά ενός φάσματος νόσων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι μικροβιακές λοιμώξεις, καθώς και οι ανοσολογικές και καρδιοκυκλοφορικές διαταραχές [2].
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA και μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης και στην ανάπτυξη πολυάριθμων καταστάσεων, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.
Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να περιορίσουν ή ακόμη να βοηθήσουν στην πρόληψη μερικών από τις βλάβες που προκαλούν με την πάροδο του χρόνου.
Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα φρέσκου σκόρδου, ξηρού σκόρδου, το σκορδέλαιο και οι ειδικές οργανοθειικές χημικές ενώσεις, που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του σκόρδου θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον καρκινογονικό μεταβολισμό και να ανακόψουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων [3].
Μνήμη και σκόρδο Έχει αποδειχτεί ότι η χρόνια χορήγηση σκόρδου ενισχύει τη μνήμη. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι η χορήγηση σκόρδου σε επίμυες (είδος ποντικού) επηρεάζει τα επίπεδα της σερτοτονίνης [5-υδροξυτρυπταμίνης (5-ΗΤ)], η οποία είναι μια νευροδιαβιβαστική ουσία και συμμετέχει σε έναν αριθμό φυσιολογικών λειτουργιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της γνωσιακής ικανότητας.
Η ικανότητα ενός ατόμου να αποκτάει γνώση περιλαμβάνει την αντίληψη, τη διαίσθηση και την εκλογίκευση μέσω συλλογισμών.
Γνωσιακή ικανότητα είναι η ικανότητα απόκτησης και χρησιμοποίησης μιας γνώσης.
Ο Haider S, και οι συνεργάτες του (2008) ερεύνησαν το νευροχημικό μηχανισμό, που ευθύνεται για την ενίσχυση της μνήμης μετά από χορήγηση σκόρδου σε δεκαέξι επίμυες.
Οι επίμυες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι 8 πήραν σκόρδο και οι λοιποί 8 χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Στους 8 επίμυες χορηγήθηκαν από το στόμα 250 mg/kg φρέσκου ομογενοποιημένου σκόρδου, ενώ στoυς επίμυες μάρτυρες χορηγήθηκε ίση ποσότητα νερού. Το πείραμα διήρκεσε 21 ημέρες.
Μετρήθηκε μετά το πείραμα η ελεύθερη και η ολική τρυπτοφάνη , η 5-HT του εγκεφάλου και το 5-υδροξυινδολικό οξικό οξύ (5-HIAA) με υγρή χρωματογραφία και ηλεκτροχημική ανίχνευση.
Για την αξιολόγηση της μνήμης των επιμύων χρησιμοποιήθηκε το πείραμα της αποφυγής του ηλεκτροσόκ. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης (ΤRΡ) του πλάσματος αυξήθηκαν σημαντικά, όπως σημαντικά ελαττώθηκαν τα συνολικά επίπεδα του πλάσματος της ΤRΡ στους επίμυες που πήραν σκόρδο.
Επίσης στου επίμυες που πήραν σκόρδο αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα της TRP, 5-HT και 5-HIAA στον εγκέφαλο.
Παρατηρήθηκε μια σημαντική λειτουργία της μνήμης στους επίμυες που πήραν σκόρδο, όπως τούτο επιδείχτηκε κατά το πείραμα της αποφυγής του ηλεκτροσόκ (δοκιμασία παθητικής αποφυγής).
Τα αυξημένα επίπεδα της 5-ΗΤ στον εγκέφαλο σχετίστηκαν με αύξηση της γνωσιακής ικανότητας. Αυτά τα αποτελέσματα της ενίσχυσης της μνήμης με τη χορήγηση σκόρδου μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση του μεταβολισμού της 5-ΗΤ στον εγκέφαλο των επιμύων.
Αυτά τα πειραματικά αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρησιμοποίηση του σκόρδου για την ενίσχυση της μνήμης.
Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη.
Η ιστοσελίδα www.ygeiaypopsifiou.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.ygeiaypopsifiou.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.ygeiaypopsifiou.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.