Με το γενικό όρο αυγό ή αυγά εννοείται το αυγό της κότας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μια πλήρης και λειτουργική τροφή.
Το αυγό αποτελείται από το ασπράδι ή λευκό του αυγού που περιέχει πρωτεΐνες (ωολευκωματίνη, ωοτρανσφερίνη και λυσοζύμη) και τον κρόκο (περιέχει πρωτείνη, χοληστερόλη LDL, HDL, φωσβιτίνη, καρωτενοειδή και ελεύθερα αρωματικά αμινοξέα). Ο κρόκος είναι το υγιέστερο τμήμα του αυγού.
υς, βάζουν το δείχτη του χεριού τους στο ρουθούνι και προσπαθούν απεγνωσμένα να το κάνουν να περάσει αέρας.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Είναι διαδεδομένη η άποψη μεταξύ αυτών που θέλουν να χάσουν βάρος ή να κατεβάσουν τη χοληστερίνη τους, να πετούν τον κρόκο και να τρώνε τα ασπράδια.
Όμως έχουν πλέον ξεκαθαριστεί οι γνώσεις μας για τη διατροφική αξία του αυγού της κότας.
Προτιμώνται τα φρέσκα αυγά από πτηνοτροφείο ελεγχόμενο υγειονομικά και που χρησιμοποιεί τροφές που δεν είναι προϊόντα μεταλλαγμένων σπόρων (καλαμπόκι, σόγια, κλπ) ή είναι αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής.
Αυτής της προέλευσης αυγά περιέχουν συμπυκνωμένα τα πλείστα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ο κροκός του αυγού περιέχει βιταμίνες του συμπληρώματος Β, ίχνη ιχνοστοιχείων, χολίνη, λουτεϊνη, όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε, Κ) καθώς και όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Σήμερα δεν ισχύει η πληροφορία ότι τα αυγά ανεβάζουν την ολική χοληστερόλη στο αίμα. Έχει αποδειχτεί ότι η διατροφική χοληστερόλη (χοληστερίνη) που προσλαμβάνεται με τα αυγά δεν ανεβάζει τη χοληστερόλη στο αίμα.
Στην πραγματικότητα έχει βρεθεί με έρευνας που έγιναν σε πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα ότι η βρώση του πλήρους αυγού ανεβάζει την καλή χοληστερόλη (HDL). Ως εκ τούτου η κατανάλωση αυγών σε λογικές ποσότητες δεν περικλείει την αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου. Έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση τριών αυγών, καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας με περιορισμό των υδατανθράκων βελτιώνει το αθηρωματογόνο λιποπρωτεΐνικό προφίλ και αυξάνει την HDL-C του πλάσματος υπέρβαρων ανδρών [1] και ανδρών και γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο [2, 3] σε μεγαλύτερη έκταση, σε σύγκριση με την κατανάλωση υποκατάστατου αυγού χωρίς κροκό [4].
Η αλλεργία στο αυγό της κότας είναι η δεύτερη συνηθέστερη τροφική αλλεργία στα βρέφη και τα μικρά παιδιά με μια επίπτωση της τάξης του 0.5 έως 2.5%[5]. Υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά μόνο στο ασπράδι και άλλα άτομα που είναι αλλεργικά μόνο στον κροκό του αβγού. Συνήθως η αλλεργία στο αυγό υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
Παρά τούτο τα αυγά είναι πολύτιμη πλήρης λειτουργική τροφή με σημαντικό αντιοξειδωτικό φορτίο [6]. Τρώγοντας ένα αυγό την ημέρα περιορίζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12% [7].
Έχει βρεθεί επίσης ότι όταν προστίθεται ένα αυγό στη σαλάτα αυξάνει η απορρόφηση της βιταμίνης Ε [8].
Τα αυγά είναι μια από τις υγιεινότερες τροφές του πλανήτη μας, αρκεί να μαγειρεύονται με υγιεινό τρόπο (βραστά, τηγανητά σε αντικολλητικό τηγάνι και με προσθήκη βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ή βιολογικού λαδιού καρύδας..
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Mutungi G, Waters D, Ratliff J, Puglisi M, Clark RM, Volek JS, Fernandez ML. Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. J Nutr Biochem. 2010;21:261–267. [PubMed]
2. Blesso CN, Andersen CJ, Barona J, Volek JS, Fernandez ML. Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome. Metabolism. 2013;62:400–410. [PubMed]
3. Blesso CN, Andersen CJ, Bolling BW, Fernandez ML. Egg intake improves carotenoid status by increasing plasma HDL cholesterol in adults with metabolic syndrome. Food Funct. 2013;31:213–221. [PubMed]
8. Jung Eun Kim, Mario G. Ferruzzi and Wayne W. Campbell . Egg consumption increases Vitamin E Absorption from Co-Consumed Raw Mixed Vegetables in Healthy Young Men. J Nutr. 2016 Nov;146(11):2199-2205. Epub 2016 Sep 21. doi: 10.3945/jn.116.236307
Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των 11.45Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr
Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη.
Η ιστοσελίδα www.ygeiaypopsifiou.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.ygeiaypopsifiou.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.ygeiaypopsifiou.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.